Miksi vuokraisin satulan?

(Kirjoittanut Marja Isotalo, 24.4.2016)


Satulan hankintaan suhtaudutaan edelleen melko perinteisellä tavalla. Satula ostetaan, ja sitä käytetään niin kauan, kunnes havaitaan, ettei sitä voi enää käyttää- toisin sanoen, todetaan, että hevonen on kipeytynyt, ei liiku enää yhtä hyvin tai satula ei tunnu hyvältä ratsastajalle.

Satula ei käytännössä juuri koskaan ole sijoitus itsessään-uutena ostetun satulan arvo laskee samalla tavoin kuin esimerkiksi uusi auto liikkeestä ulos ajettaessa. Käytetty laatusatula saattaa sen sijaan säilyttää arvonsa hyvin pidettynä. Satula vaatii kuitenkin huoltoa-käsittelyä hyvillä hoitoaineilla, toppausten uusimista, vastinhihnojen vaihtoa kulumisen mukaan yms.

Satula on kuitenkin aina sijoitus hevosen hyvinvointiin. Oikeanlainen satula säästää eläinlääkärikuluissa, hierojien sekä muiden terapeuttien palkkioissa sekä tuo lisää tehokkaita treenauspäiviä. Satula, joka sopii ratsastajalle, voi myös auttaa istuntaongelmien korjaamisessa sekä siten edesauttaa ratsastajana kehittymisessä.

Tutkimustenkin mukaan on todettu, että hevonen muuttuu useita kertoja vuodessa riippuen vuodenajasta, ruokinnasta, treenauksesta, hevosen iästä, terveydentilasta ja lukuisista muista syistä. Ehkä ajattelutapaamme tulisikin muuttaa enemmän siihen suuntaan, ettei yhden satulan tarvitse olla sopiva ikuisesti, vaan kynnystä satulan päivittämiseen tulisi ehkä alentaa? Jos satulaan on sijoittanut tuhansia euroja, vaatii tietysti enemmän harkintaa vaihtaa se silloinkin, kun ongelmia ilmenee. Vanhalla satulalla koitetaan sinnitellä erilaisin virityksin ja varustein joskus erittäin haitallisilla seuraamuksilla hevosen hyvinvoinnin kannalta.

Satula.comin toiminnan lähtökohtana on jo aiemminkin ollut, että satulaa täytyy saada rauhassa kokeilla ennen ostopäätöstä. Vuokraus tarjoaa nyt vieläkin pidemmän testausajan. Osa asiakkaistamme on kuitenkin myös alkanut oivaltaa, että satulan voi tosiaankin vaan vuokrata. Sitä ei ehkä edes kannata ostaa omaksi, sillä kohtuullisella kuukausikorvauksella saa käyttöönsä aina sopivan satulan muokkauspalveluineen ilman, että ottaa riskin rahojen sijoittamisesta kohteeseen, jonka käyttöaikaa hevoselleen ei kukaan pysty etukäteen ennustamaan.

Enää ei tarvitse murehtia vanhojen satuloiden säilytystä tarpeettomana varastossa tai kaupittelua nettipalstoilla! Satula.comissa on aina laaja valikoima hyväksi todettuja ja huollettuja merkkisatuloita odottamassa sitä tilannetta, jolloin satulatilanteen päivitys tulee ajankohtaiseksi!

Kuvassa Siiri Kyrö ja Sirkka (Kyrö Märchen) tarkistuttamassa satulan sopivuutta Amerigo-klinikalla huhtikuussa 2016.
Eveliina ja Johanna Talvio Amerigon ja Satula.comin tiimiin!

(Kirjoittanut Eveliina ja Johanna Talvio, julkaistu 26.1.2016)

Eveliina:

Olen Eveliina Talvio, 17-vuotias esteratsastaja. Asun perheeni kanssa Kirkkonummen Kylmälässä missä meillä on yksityistalli. Käyn lukion toista luokkaa Pohjois-Haagan Yhteiskoulun-lukion urheilulinjalla. Tällä hetkellä minulla on kolme kisahevosta, omakasvatit Spirit T ja Sonyador T sekä Charmique.

Olen ratsastanut Amerigon satuloilla nyt pari kuukautta ja ne ovat olleet oikein positiivinen ja kaivattu yllätys! Hevoset ovat tuntuneet ensi kokeilukerrasta lähtien paljon "vapaammilta". Ensimmäinen poissa kotoa -treeni oli tammikuun alussa Ypäjällä Sanna Backlundin pitämä maajoukkuevalmennus. Minulla oli mukanani Spirit T ja yleisesti sanottuna meni oikein hyvin! Kyseessä on todella erikoinen hevonen, jonka kanssa positiivisia hetkiä on aina kiva saada lisää.

Kauden 2016 päätavoitteena minulla on junioreiden EM-kilpailut Irlannin Millstreetissa loppukesästä Spirit T -hevosella. Sinne on kuitenkin vielä paljon aikaa ja niin kuin hevosten kanssa aina, mitä vaan voi tapahtua. Tuota päätavoitetta silmällä pitäen on minulla välitavoitteina kansainväliset ikäluokka Grand Prix kilpailut eri puolilla keski-Eurooppaa, kotimaan Grand Prix-sarja sekä PM-kilpailut. Loppukesästä kilpailen SM-kilpailut jos vain olen kotimaassa niiden aikaan. Muilla hevosillani tavoitteeni on kehittää kunkin heikkouksia ja viedä niitä varmasti isompiin ja vaikeampiin kilpailuihin.
Nyt kun hevosten varustus on näin hyvin kunnossa on kiva treenata täysillä kohti kesän tavoitteita!

Johanna:

Olen Johanna Talvio, 19-vuotias nuori ratsastaja. Tällä hetkellä minulla on kaksi omaa hevosta joilla kilpailen: Chelsea ja Cydonia. Lisäksi minulla on yksi omakasvatti 4-vuotias. Pidämme omaa 18 hevosen yksityistallia Kirkkonummen Kylmälässä. Siirryin Amerigon satuloihin noin kaksi kuukautta sitten ja jo ensimmäisistä käyttökerroista lähtien tunsin hevosissani selkeän eron. Ne käyttivät kroppaansa ihan eritavalla ja liikkeet tuntuivat paljon isommilta ja hypyt paremmilta.
Ensimmäiset kunnon hyppytreenit uusien satuloiden kanssa oli tammikuun alussa Ypäjällä maajoukkueleirillä. Molemmat hevoset toimivat ja hyppäsivät hyvin.
Päätavoitteeni ensikaudelle on menestyä PM-kilpailuissa, mahdollisesti myös EM-kilpailut, sekä menestyä kansainvälisissä kisoissa.
Nyt treenaaminen tuntuu entistä kivemmalta, kun varustepuoli on kunnossa ja pystyn aina kääntymään ammattitaitoisten ihmisten puoleen, sitä koskevissa asioissa.

Kuvassa hevosen Chelsea selässä Johanna, maassa Eveliina.


Hieman erilainen työviikko, bubbles included 

(kirjoittanut Vivi Myllylä, julkaistu 13.1.2016)

 Marraskuun toisen viikon koulutusreissu päättyi Sveitsiin, kun jatkoin Italiasta Prestigen koulutuksesta Amerigolle Sadun, Marjan ja Outin kanssa. Olimme Peterin ja Metten vieraina 11.–14.11. Vierailun tarkoituksena oli saada lisäoppia Amerigo-satuloista ja niiden sovittamisesta sekä tietysti sopia, milloin Peter pääsee Suomeen pitämään satulaklinikoita. Tutustuimme koulutuksessa myös tanskalaiseen kollegaamme Michael Kirkegaard Märziin.

Antoisaa koulutuksessa oli käytännön harjoitukset, joita teimme Metten ja Peterin hevosilla. Sovitimme satuloita ja näimme hevoset myös ratsastettuina. Hevosen näkeminen ratsain vahvistaa, että satula oikeasti toimii. Keskustelimme paljon eri satulamalleista ja erilaista ratkaisuista, joita satuloihin voi mittatilauksena tehdä, jos hevosen selkä on erityisen haastava tai ratsastaja on esim. hyvin pitkäjalkainen. Peter katsoi kärsivällisesti suuren määrän kuvia, joita olimme ottaneet asiakkaittemme hevosista. Pohdimme ratkaisuja ja saimme hyviä vinkkejä.

Erityisesti hienoa oli nähdä kauniit vuoristoiset maisemat, mutta myös Metten hevosten talli, Reitsport-Zentrum Hard. Talli oli erittäin siisti kaikessa yksinkertaisuudessaan. Hevoset pääsivät liikkumaan vapaasti omista karsinoistaan ulos ja niitä oli mahdollista päästää myös laitumelle. Hevosten omistajille on varattu avara oleskelutila, jossa perjantaisin kokki valmistaa kaikille halukkaille illallisen. Ja tietysti Bubbles are included eli oleskelutilan ikkunan läpi ratsastusta katsellessa voi samalla siemailla kuohuvaa. Tätä mahdollisuutta piti toki hieman myös testata käytännössä.

Peterin ilmiömainen kyky nähdä hevosista oleellinen satulan sopivuuden kannalta tekee aina vaikutuksen. Hänen tapansa kertoa näkemästään on selkeää ja hän jaksaa kärsivällisesti perustella, miksi kyseinen ratkaisu on paras. Joskus tilanne vain on sellainen, että hevoselle sopiva satula ei ole ratsastajan mielestä miellyttävin vaihtoehto hänelle itselleen. Tällaisessa tilanteessa pitänee pohtia, mikä vie hevosta ja omaa ratsastusta eteenpäin. Hevonen on sopeutuva, mutta miksei ratsastajakin niin halutessaan?

Kevättä ja Amerigo- satulaklinikoita odotellessa ehtii käyttämään ja sisäistämään saamiaan oppeja. Satulaklinikat tarjoavat kaikille halukkaille mahdollisuuden tulla seuraamaan Peterin työskentelyä ja kuulemaan hänen ajatuksiaan!

 


Satulaopissa Italiassa 8.-10.11.2015

(kirjoittanut Jatta Simola, 11.12.2015)

Marraskuisena sunnuntaina lähti iloinen kolmikko Pauliina, Vivi ja Jatta kohti Italian Trissinoa ja Prestigen satulaseminaaria. Edessä olisi kaksi päivää tiukkaa asiaa satuloista ja niiden sovittamisesta. Meidän lisäksemme reissuun lähti muutama muukin suomalainen ja muut osallistujat tulivat Englannista, Tanskasta, Ruotsista, Norjasta ja Saksasta. Kansainvälistä sakkia siis.

Ensimmäisen päivän aamuna saimme rautaisannoksen tietoutta oikean satulan valinnasta erityyppisille ja- rotuisille hevosille ja ratsastajille satulasuunnittelija Carsten Engelkeltä. Satulamaisteri Ruedi Gerber kertoi eri paneelivaihtoehdoista ja niiden säätömahdollisuuksista. Paneuduimme myös mahdollisiin ongelmiin, joita voi ilmetä käytössä ja niiden ratkaisemiseen. Aamupäivä oli erittäin mielenkiintoinen ja täynnä asiaa ja luennoitsijat vankkoja alan ammattilaisia.

Sulateltuamme lounaan, siirryimme käytännön pariin läheiselle tallille, jonka omisti Prestigen tiimiin kuuluva eläinlääkäri. Paikalla oli kolme kouluhevosta, joille sovitettiin erilaisia satuloita ja näimme niiden toimivuuden ratsain. Varsinkin mukana olleen arabin liike muuttui valtavan paljon paremmaksi, kun sille laitettiin sopiva satula. Myös ratsastaja oli tyytyväinen, kun oma istunta helpottui ja satula antoi paremmin tukea. Ei ole siis ihan sama millä satulalla ratsastaa!

Sunnuntaina ohjelmassa oli ensin tutustumista Prestigen filosofiaan ja tuotteisiin Carlo Lebosin johdolla. Saimme oppia Prestigen satuloiden rungosta ja mitä etuja ja mahdollisuuksia muovirungoilla on. Lisäksi meille esiteltiin uudet satulamallit ja innovaatiot, joita Prestigen satuloissa käytetään, mm. X-teknologia.

Varsin mielenkiintoinen oli myös tutustumiskierros tehtaalla. Näimme satuloiden kaikki työvaiheet aina nahan tarkastuksesta valmiisiin satuloihin. Laadunvalvonta oli tarkkaa ja jatkuvaa. Satulat menevät useamman ihmisen käsien läpi eri työvaiheissa ja mahdolliset poikkeamat laadussa huomataan ennen kuin satula päätyy asiakkaalle.

Seminaaripäivien päättyessä kolmikkomme oli päät täynnä uutta tietoutta ja ajatuksia ja taas askeleen verran viisaampia ratkomaan erilaisia satulahaasteita. Jäämme innolla odottamaan Prestigen ensi kevään satulaklinikkaa Ruotsissa!Helsinki Horse Show stewardin silmin

(kirjoittajana Satu Peltomäki, 16.11.2015)

Helsinki Horse Show on meille hevosihmisille yksi kauden tärkeimmistä tapahtumista. Aiemmin toimin pitkään HIHS:issä tallimestarina.
Siitä lähtien kun palasin Suomeen, oltuani vuosia hevostenhoitajana ulkomailla, olen ollut mukana HIHS:issä stewardina.
World Cup -kilpailuissa on hyvin mielenkiintoista nähdä ratsastajien ja hevostenhoitajien toimintaa kulisseissa. Ammattilaiset todella tuntevat hevosensa ja tietävät niiden tarpeet.

Stewardin tehtäviin kuuluu valvoa, että hevosia kohdellaan asiallisesti ja turvallisesti. Kansainvälisissä kisoissa vastaamme verryttelyn lisäksi myös hevostarkastuksen sujuvuudesta. Tällaisissa kilpailuissa myös esim. suojatarkastukset tehdään aina isoimmissa luokissa. Autamme myös ratsastajia ja hevostenhoitajia mahdollisuuksien mukaan jotta kilpaileminen sujuisi mahdollisimman hyvin.

Kun satuloiden kanssa pelaa paljon ja miettii päivittäin ratkaisuja useiden hevosten satulaongelmiin, ei verryttelyalueellakaan kilpailuissa voi välttyä katselemasta millaisilla satuloilla hevosilla ratsastetaan ja millä lailla hevoset liikkuvat ja käyttävät itseään.
Ammattilaiset usein käyttävät samoja satuloita usealla hevosella, vaihdellen hieman padeja satulan alla. Heillä satuloista ei aina muodostu niin suurta ongelmaa, koska he itse ovat selässä hyvässä tasapainossa ja osaavat ratsastaa hevoset niin hyvin, että ne käyttävät selkäänsä ja sietävät "ehkä ei niin täydellistä" satulaa paremmin. Kuitenkin esim. Steve Guerdatin hevosenhoitajat ovat kertoneet, että vaikka he aiemminkin menestyivät muilla satuloilla hyvin, niin siirryttyään Amerigo -satuloihin, on hevosten tarve fysioterapialle ja piikityksille vähentynyt merkittävästi. Eli satulalla kuitenkin on merkitystä.

Amatöörien ja aloittelijoiden kanssa satuloilla on vielä suurempi rooli, koska ratsastajan tasapaino ja kyky työstää hevosta on heikompi. Kun hevonen ei käytä itseään oikein, epäsopiva satula pahentaa tilannetta.

Myös ihan kansallisissa kilpailuissa on kiva seurata omien asiakkaiden suorituksissa tapahtuvaa muutosta, kun satula ei enää vaivaa hevosta tulee se helpommaksi ratsastaa ja hypyistä pyöreämpiä.

HIHS:issä Satula.comilla oli ständi yhdessä Amerigon kanssa. Kerkesin aina välillä sielläkin piipahtamaan. Oli kyllä hienoa kun Amerigon sponsoriratsastajalla Nina Fagerströmillä oli aikaa tulla sinne ja jutella asiakkaidemme kanssa omista kokemuksistaan Amerigoista. Nina on ratsastanut Amerigolla jo yli 8 vuotta ja sanoo ettei oikein muilla satuloilla haluaisi hevosiaan ratsastaa, näissä satuloissa hän löytää parhaan tasapainon ja hevoset liikkuvat mielellään.

Kun katselee maailmanhuippujen ratsastusta ja hyvin hoidettuja hevosia, motivaatio tähän hommaan taas kasvaa.
Rakkaudesta lajiin ��

 Satula.comin tarina

(kirjoittajana Marja Isotalo, 19.10.2015)

Aina välillä joku kysyy, mistä Satula.com on saanut alkunsa. Kuten monen muunkin pienyrityksen alkutaival, on tämäkin toiminta lähtenyt liikkeelle varsin vaatimattomissa olosuhteissa. Omien ja tuttavapiirin satulaongelmista vuonna 2008 alkanut satuloiden myynti- ja välitystoiminta käynnistettiin muun työn ohessa kalkkunamyymälämme eteisessä. Vähän vahingossa alkanut, aluksi täysin suunnittelematon yritystoiminta kasvoi asiakkaiden lisääntyessä ja tarvetta tuli laajemmalle satulavalikoimalle. Aluksi aloitettiin käytetyistä satuloista ja pikkuhiljaa saatiin myös parempien merkkien edustuksia.

Toimipisteiden lisäämiseen on päädytty pitkälti siksi, että satulaongelmiin on helpompi löytää ratkaisuja paikan päällä hevosten läheisyydessä. Satuloiden hakuammuntana lähettely on kallista ja turhauttavaa asiakkaalle, eikä ratkaisua löydy kovin helposti etänä. Asiakkaalle täytyy olla riittävän helppoa päästä kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja. Meillä on ollut onnea saada vuokrattua tiloja hyvällä sijainnilla ja löytää oikeanlaisia ihmisiä vastaamaan toiminnasta. Uutena haasteena on loppuvuodesta 2015 siirtää Espoon toimipiste Helsingin Tuomarinkylään remontoituihin, toivottavasti entistä toimivampiin ja käytännöllisempiin tiloihin.

Satula-asioissa ongelmana on ollut, että Suomesta ei juurikaan ole ollut saatavilla koulutusta aiheeseen. Vaikka meilläkin oli hevosalan ammattitaitoa ja talousasioiden osaamista, on kaikki satuloihin liittyvä pitänyt opetella kantapään kautta. Haasteen henkilöstönkin koulutukseen on aiheuttanut se, että satulan sovituksen oppii vaan vuosien tekemisen kautta. Tärkeässä roolissa ovat tietysti olleet jokavuotiset reissut ulkomaille, osallistuminen kaikkiin mahdollisiin satulakoulutuksiin sekä vieraileminen satulatehtailla ja valmistajien järjestämissä koulutuksissa. Tietoa on haettu mm. Saksasta, Englannista, Ruotsista, Sveitsistä ja Italiasta. Lisäksi on saatu asiantuntijoita tulemaan Suomeen luoksemme pitämään klinikoita ja opettamaan meitä lisää. Tällä hetkellä voin hyvillä mielin sanoa, että meillä on töissä kokeneita hevosalan ammattilaisia, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään itseään ja etsimään omaa työtään säästelemättä toimivia vaihtoehtoja asiakkaillemme.

Yritystoimintamme kehittämistä on kuluneiden vuosien aikana eniten ohjannut kiinnostus siihen, miten hevoset saadaan suorittamaan paremmin ja pysymään terveempinä sekä tyytyväisempinä. Siihen liittyy tietysti koko hevosen olosuhteiden, ruokinnan, valmennuksen ja hoidon kokonaisuus, mutta tärkeänä osana myös varusteiden sopivuus.

Toimintaa on pakko kehittää jatkuvasti, kun tieto ja vaihtoehdot lisääntyvät. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua kaikille, vaan jollain ratsukolla voi toimia joku ratkaisu ja jollain toisella joku muu. Hevosten rakenne ja käyttötarkoitus ovat muuttuneet nopeasti, enää ei jalosteta taakan kantajia tai vaunuja vetäviä hevosia, vaan paljon liikkuvia ja korkealle hyppääviä hevosia. Tämä on aiheuttanut myös jatkuvan satulamallien ja ominaisuuksien kehittelykierteen, jossa on havaittavissa innovaatioita, joista osa on ottanut paikkansa markkinoilla, mutta jotkut tuotteet ovat myös poistuneet nopeasti toimimattomina.

Toivoisinkin, että asiakkaamme osaisivat arvostaa sitä, että pidämme varastossa valtavaa valikoimaa juuri siksi, että jokaiselle löytyisi apua. Esimerkiksi vuokrausvaihtoehto tarkoittaa sitä, että asiakkaan riski pienenee ja yrityksen riski kasvaa. Enää ei tarvitse pelätä sitä, että sijoittaa rahat vääränlaiseen satulaan, josta saattaa joskus olla vaikea päästä eroon. Meidän tehtävämme onkin suodattaa valtavasta maailmanlaajuisesta satulatarjonnasta asiakkaalle turvalliset ja parhaiten toimivat laadukkaat ja arvonsa säilyttävät varusteet.
Kuvassa Marja ja Rinkeli -poni