satula-akatemia

Artikkeli

Miten valmistautua satulansovitukseen?

Miten valmistautua satulansovitukseen Satula.comissa?

 

Satulansovitus toimipisteessä

Satula.comin toimipisteet sijaitsevat Paimiossa, Lempäälässä, Helsingissä ja Oulussa. Kaikkiin toimipisteisiin on mahdollista tulla sovitukseen hevosen kanssa ja kaikissa toimipisteissä on myös koeratsastusmahdollisuus maneesissa. Sovitustiloissamme on huomioitu turvallisuus ja sovituksen sujuvuus.

Vapaat satulansovitusajat löydät kotisivujen varauskalenterin kautta, ja tarvittaessa voit tiedustella aikoja myös suoraan toimipisteistä.

Ennen sovitukseen saapumista toivomme saavamme etukäteistiedot ja kuvat hevosen selästä esimerkiksi nettisivuilla olevan satulahaku-kaavakkeen kautta. Hevosesta tarvitaan mielellään kuvat sivulta ja takaa ilman satulaa, lisäksi kuvat oman satulan kanssa vyö kiinni ja mielellään myös kuva ratsastajasta satulassa.

Etukäteistiedoissa on hyvä mainita mahdollisista hevosen terveydentilaan liittyvistä olennaisista seikoista sekä aiemmista satulaongelmista ja aiemman käytössä olleen satulan merkki, malli ja kokotiedot. Tärkeää on tietää myös ratsastajan koko ja mahdolliset toiveet satulaan liittyen sekä toivottu väri ja hintaluokka.

Otathan mukaan käytössä olevan satulan, kaikki koeratsastuksessa tarvittavat varusteet ja mahdolliset erilaiset romaanit ja vyöt, jotka ovat käytettävissäsi.

Pääsääntöisesti satulansovitus etenee niin, että satulansovittaja tutustuu hevoseen, käy läpi selän ja satulavyön alueen ja havainnoi, löytyykö mahdollisia satulansovitukseen vaikuttavia asioita. Samalla voidaan keskustella satulatoiveista ja aiemmista satulahaasteista. Aluksi sovitetaan satuloita paikallaan olevalle hevoselle ja pyritään löytämään parhaat vaihtoehdot, jotka kokeillaan myös vyön ja mahdollisen romaanin kanssa.

Parhaiden vaihtoehtojen kanssa jatketaan koeratsastuksen merkeissä. Satula kokeillaan mielellään aina kaikissa askellajeissa. Mikäli sovittaja ei pääse näkemään ratsukkoa satulan kanssa liikkeessä, jää paljon hyödyllistä informaatiota havainnoimatta, eikä aina päästä toivottuun lopputulokseen. Satula voi olla liikkeessä erilaisessa tasapainossa kuin paikallaan, ja myös ratsastajan painon vaikutus on pystyttävä huomioimaan. Koeratsastuksessa tulevat ilmi myös mahdolliset paikallaan pysymisen ja satulan suorassa pysymisen ongelmat.

Parhaan satulavaihtoehdon (tai mahdollisesti useamman) saa aina mukaan viikoksi kokeiluun kotitallille, jotta voi varmistua satulan sopivuudesta myös useamman käyttökerran jälkeen. Suosittelemme, että sovitettu satula kannattaa testausaikana näyttää myös ratsukon valmentajalle ja tarvittaessa myös hevosen hyvinvointitiimiin kuuluville henkilöille, esim. hierojalle.

Suosittelemme kaikissa tapauksissa satulan vuokrausta aina aluksi oikean satulavalinnan varmistamiseksi.

 

 

Satulansovitus satula-autossa

Satula-auton tilaaminen tallille mahdollistaa sen, että pystytään kerralla kokeilemaan useita erilaisia satuloita asiantuntijan avustuksella, jolloin sopivan satulan löytäminen on helpompaa ja nopeampaa. Palvelu sopii esimerkiksi tilanteisiin, jossa hevosta on vaikea kuljettaa tai se on vieraissa paikoissa todella hermostunut. Auton tilaamisessa kannattaa kuitenkin huomioida, että pyrimme yhdistämään samalle reissulle reitin varrelta useampia paikkoja, ja yleensä nopeimmin sovitusaika järjestyy toimipisteistämme. Suurin osa asiakkaistamme on Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Pirkanmaan alueella. Teemme kuitenkin säännöllisesti pidempiä reissuja alueille, joissa meillä on vakiintunutta asiakaskuntaa, kuten Satakuntaan, Pohjanmaalle, Itä-Suomeen ja Pohjois-Karjalaan. Toinen satula-auto lähtee liikkeelle Paimiosta ja toinen Lempäälästä.

Yli sadan satulan valikoimasta on helppoa sovittaa satulaa omalla kotitallilla tutuissa olosuhteissa.  Satula-auton tuloon on myös hyvä toki valmistautua huolellisesti, koska mukana ei ole myymälän koko valikoima ja satulansovittaja pyrkii valitsemaan reitille sopivia vaihtoehtoja ennakkotietojen perusteella. Ennakkotiedot on hyvä laittaa samalla tavalla nettilomakkeen kautta, kuin tullessa sovitukseen toimipisteeseen. Työn luonteesta johtuen sovittajamme eivät pysty välttämättä vastaamaan puhelimeen päivän aikana, joten helpoin kommunikointitapa on sähköposti tai soittopyyntö.

Satulansovitus tallilla etenee samoilla periaatteilla kuin toimipisteissä. Helpoimmin sovitus onnistuu esimerkiksi tallin käytävällä tasaisella alustalla niin, että hevonen on kiinni molemmilta puolilta. Paikalle on hyvä varata satulatelineitä tai pukkeja satulavaihtoehtoja varten. Satulansovittajan työn helpottamiseksi toivoisimme, ettei satuloiden kantomatka autolta sovituspaikalle olisi kovin pitkä.

Satulan sovitukseen sisältyy aina myös koeratsastus ja parhaan satulavaihtoehdon (tai mahdollisesti useamman) saa jättää viikoksi kokeiluun.

Tarvittaessa satulansovittaja voi tarkistaa myös asiakkaan olemassa olevan satulan istuvuuden ja mahdolliset muokkaustarpeet. Muutostyöt hoituvat sujuvasti yhteistyösatulasepän toimesta satulansovittajan ohjeiden mukaan.

 

Lähde: Satula.com Finland