Satula-akatemia

Tutkimus

Ratsastajan painon vaikutus hevosen liikkumiseen

”Rider Weight Study Provides New Evidence of the Deleterious Effects of Inappropriate Loading on Equine Gait and Behaviour”

 

Alkutilanne

Tutkimukseen valituilla kuudella hevosella ratsastivat vuorotellen eri kokoiset ihmiset, kuitenkin samoilla satuloilla. Ennen tutkimusta todettiin, että hevoset liikkuvat puhtaasti.
Hevosten liikkeiden ja askeleiden symmetrisyyttä tutkittiin liikettä mittaavilla antureilla, lisäksi tutkittiin selkään aiheutuvaa painetta antureita sisältävän maton kanssa.

Huomioita

Painavien ratsastajien kanssa hevosilla esiintyi merkittävästi enemmän jopa ontumista että käyttäytymisongelmia ravissa ja laukassa verrattuna kevyempiin ratsastajiin.

Satuloiden kannalta havaittiin, että osa ongelmista saattoi johtua siitä, että satulat olivat suurikokoisille ratsastajille liian pieniä, ja vaikeuttivat optimaalisen asennon ja tasapainon säilyttämistä. Myös paineen jakautuminen hevosen selkään muuttui ratsastajan koon vaihtuessa. Huomioitavaa oli myös, ettei tutkimuksen hevosille olisi voitu edes laittaa suurempia satuloita selän pituuden rajoitteiden vuoksi.

Johtopäätökset

Tutkimus osoittaa selkeästi, että hevoselle liian iso ja painava ratsastaja vaikuttaa negatiivisesti hevosen liikkeisiin ja käyttäytymiseen.
Satulan sopivuus hevoselle ja ratsastajalle on erittäin merkittävää erityisesti ratsastajan ollessa suurikokoinen suhteessa hevoseen. Suositeltavaa on toki valita kullekin ratsastajalle oikean kokoinen ratsu.

 

Kuva lainattu tutkimuksesta. Käytännön työssä tulee usein vastaan tilanteita, jossa hevoselle halutaan sovittaa todella lyhyt satula. Kuten tutkimuksessa todettiin, hevoselle tarpeeksi lyhyt, mutta ratsastajalle liian pieni satula saattaa vaikuttaa erittäin haitallisesti painon jakautumiseen.