satula-akatemia

Artikkeli

Satulan ja nahkavarusteiden huolto

Satulan ja nahkavarusteiden huolto

 

Oikealla säilytyksellä, puhdistuksella ja huollolla ylläpidät satulan kuntoa ja ulkonäköä

Hevosten varusteet ja etenkin satulat ovat arvokkaita, siksi niitä tulisikin hoitaa hyvin. Varusteiden pitkän käyttöiän salaisuus on niiden säännöllisessä oikeanlaisessa hoidossa. Nahan laatu määrää jo suuresti käyttöiän ja kestävyyden, mutta huonompikin nahka saa lisää käyttöikää, kun sitä hoidetaan oikein.

Uudet nahkaiset varusteet on hyvä rasvata tai öljytä ennen käyttöönottoa, käyttämällä kohtuudella rasvaa ja niukasti öljyä. Useimmat satulan valmistajat edellyttävät merkkikohtaisten nahanhoitotuotteiden käyttöä, jotta nahkatakuu säilyy. Merkkikohtaisilla tuotteilla hoidettuna myös nahka säilyy hyvän näköisenä sekä kestää hyvin käyttöä. Väärien tuotteiden käyttö voi pahimmillaan pilata nahan ja värin kestävyyden lopullisesti. Esimerkiksi osa vasikannahkaisista satuloista ei kestä glyseriiniä sisältäviä hoitotuotteita. Merkin omien hoitotuotteiden käyttäminen on aina turvallisin vaihtoehto nahanhoidossa.

Nahkavarusteet suositellaan säilytettäväksi omissa tiloissaan siististi niille varatuissa telineissä, ei tallissa eikä loimien kuivatushuoneessa. Huolehdi, että varustehuoneessa on hyvä ilmanvaihto, tilan suositeltu lämpötila on 12 – 18 ˚C. Jatkuva yli 25 asteen lämpötila kuivattaa ja haurastuttaa nahan. Suojaa varusteet suoralta auringon paahteelta. Älä säilytä nahkavarusteita pattereiden päällä tai niiden välittömässä läheisyydessä, myös niiden lämpö kuivattaa liikaa nahkaa. Vanha sanonta ”Missä voi sulaa, siellä nahka palaa” pitää edelleen paikkaansa!

Varusteiden säännöllinen hoitaminen:

  • Edistää hevosen terveyttä ja viihtyvyyttä
  • Pidentää varusteiden käyttöikää
  • Ennaltaehkäisee ja minimoi riskitekijöitä
  • Kertoo myös hyvästä hevosmiestaidoista: rikkinäiset varusteet tulee välittömästi vaihtaa ehjiin varusteisiin, jotka ovat turvalliset.

Hoitamattomat nahkavarusteet kovettuvat ja haurastuvat nopeasti, varsinkin ne osat, jotka altistuvat hevosen hielle ja kosteudelle. Säännöllinen puhdistus ja rasvaus pitävät nahan notkeana myös sellaisissa varusteissa, jotka eivät ole säännöllisessä käytössä. Kuraiset varusteet kannattaa puhdistaa heti, varsinkin jos niitä on käytetty esim. suolatuilla (pölyämisen esto) kentillä/raviradoilla.

Jos yrität puhdistaa pienellä vesimäärällä hiekkaa pois nahan pinnasta, on ihan sama kuin hankaisit sitä hiekkapaperilla. Nahkan pinta vioittuu ja käyttöikä lyhenee.  Muta ja hiekka koostuvat pienistä jyvistä, joka naarmuttaa nahkaa herkästi, jos sitä hangataan voimakkaasti. Naarmuttaminen ei ainoastaan pilaa ulkonäköä, vaan vähitellen ohentaa ja heikentää nahkaa. Käytä varusteiden pesemiseen lämmintä vettä, jotta lika irtoaa kunnolla. Vaihda vesi riittävän usein puhtaaseen. Saumoja on myös kätevä putsata esimerkiksi pehmeällä hammasharjalla.

Päivittäinen varusteiden (suitset ym.) hoito

  • Varusteet tarkistetaan aina ennen käyttöönottoa
  • Varusteiden kuntoa on tarkkailtava jatkuvasti
  • Varusteiden puhtaudessa tärkeää ennen kaikkea ne kohdat, jotka tulevat hevosta vasten
  • Hevosen tulee olla myös puhdas
  • Likaiset kohdat pyyhitään (puhdas lämmin vesi, kuivaksi puristettu sieni). Tarvittaessa käytetään nahkasaippuaa.
  • Tekstiilit pestään, tuuletetaan tai harjataan märät kuivumaan
  • Jos päivittäinen huolto tehdään aina, kun varusteet ovat likaiset, niin isompi puhdistus voidaan suorittaa olla 1-3 krt/kuukaudessa.
  • Tällöin avataan soljet ja puretaan varusteet osiin. Pyyhi ensin lika huolellisesti nahan pinnalta pois kostealla sienellä/liinalla. Kun erityisesti pinttynyt lika, on saatu pois, nahka saippuoidaan eli pyyhitään nahan molemmat puolet sienellä/liinalla, jossa on pieni määrä nahalle sopivaa saippuaa. Nahan pinnalle ei tule jättää saippuaa, vaan se kannattaa pyyhkäistä saippuoinnin jälkeen puhtaalla sienellä/liinalla.
  • Nahkaa ei saa liottaa vedessä. Liika altistaminen vedelle irrottaa nahasta öljyjä ja rasvoja, jotka on laitettu varusteeseen suojaamaan jo valmistuksen aikana. Saumoissa ja uurteissa on usein pinttynyttä likaa, käytä esimerkiksi kynsiä tai kolikkoa, mutta varo vahingoittamasta itse nahkaa!
  • Rasvaa vain sen verran, että pinta kiiltää eli ohut kerros. Odota kunnes nahka ei enää imaise sitä parissa minuutissa, sen jälkeen ylimääräinen rasva pyyhitään pois pehmeällä liinalla (pieni ”kiillotus pinnalle”)
  • Varastoitavat varusteet öljytään. Öljyä vain vähän nahan pinnalle, ylimääräiset pyyhitään pois
  • Huollon yhteydessä tarkistetaan aina varusteiden kunto, korjataan / korjautetaan rikkinäiset kohdat
  • HUOM! Älä käytä rasvaa osiin, jotka eivät saa olla liukkaita tai venyä,  esim. ohjat vain pyyhitään kevyesti

 

Satulan huolto

  • Säilytä satulaa oikein omassa satulatelineessä, huomioi, että teline on sellainen, joka ei vahingoita villatopattua satulaa (esim. ohuet sivuraudat tekevät helposti suojaamattomana painaumat paneeleihin). Älä varastoi satulan päällä muita satuloita tai loimia.
  • Käytä satulansuojusta, erityisesti jos satulahuoneessa liikkuu kissoja tms.  Käytä jalustimille tarkoitettuja jalustinpusseja, jotta jalustimet ja niistä mahdollisesti variseva hiekka eivät naarmuta satulaa. Harjaa jalustimet, mikäli ne ovat hiekkaiset tai likaiset. Irroita satulavyö vastinhihnoista käytön jälkeen sekä poista hikinen satulahuopa satulan alta.
  • Satulan istuinosaa ei tarvitse pyyhkiä joka kerta, istuinosa venyy ja menettää muotonsa. Istuimen voi tarvittaessa pyyhkiä satulasaippualla, mikäli se on likaantunut.
  • Tarvittaessa kuiviin kohtiin voi levittää nahkabalsamia/rasvaa/öljyä.
  • Vastinhihnoihin riittää useimmiten pelkkä satulasaippua. Vastinhihnoissa rasvaa tulee käyttää säästeliäästi. Liika rasva venyttää nahkaa, mutta liian kuiva nahka voi alkaa halkeilla.
  • Satulan paneelit ja alemmat siivet tulee myös puhdistaa huolellisesti ja tarvittaessa rasvata tai öljytä. Satulahuovan tehtävä on suojata satulaa hieltä ja lialta, mutta kovassa treenissä hikoilu on niin voimakasta, että hikeä imeytyy myös nahkaan, myös istuinnahkaan ratsastajan puolelta. Hiki kuivattaa nahkaa ja erityisesti paneelien ja istuinnahan ohuempi nahka voi kuivuessaan kovettua ja halkeilla. Satulan alempi siipi eli hikisiipi voi myös kovettua kuivuessaan, eikä enää laskeudu hevosen kylkeä vasten niin pehmeästi kuin sen kuuluisi.
  • Nahkainen satulavyö on pyyhittävä aina, kun se on hikinen tai likainen
  • Tarkista jalustin- ja vastinhihnojen ompeleet ja hihnojen kunto
  • Muista vaihtaa jalustinhihnojen puolia, että ne venyvät tasaisemmin. Ajoittain on hyvä tarkistaa, että hihnojen reikien paikat täsmäävät ja tarvittaessa vaihtaa hihnat uusiin. Korvaa rikkinäiset hihnat heti uusilla, sillä ne voivat olla sekä turvallisuusriski että vahingoittaa satulan siipiä
  • Yleinen suositus on tarkastaa satulan sopivuus aina tarvittaessa, kuitenkin vähintään 6kk välein. Samalla on hyvä tarkistaa satulan toppaukset, runko, vastinhihnat sekä nahkaosat ja kaikki ompeleet Lisäksi jalustinkoukkujen toiminta ja kiinnitys on hyvä tarkistaa.

 

Lähde: Satula.com Finland ja Suomen Valjas- ja Satulasepät ry.