satula-akatemia

Artikkeli

Satulasepän palsta-kuvagalleria ongelmista satulan rungoissa, paneeleissa ja muissa osissa

Ongelmia satuloiden rungoissa

Klikkaa kuva ja avaa se isommaksi.

Halkeama takakaaressa (muovirunko)

Muovirunkoisen satulan rungon halkeama on piilossa runkoon kiinnitetyn siiven alla. Satula vaatii lähetyksen tehtaalle ja rungon vaihdon. Synteettisen runkomateriaalin halkeamat eivät ole korjattavissa.

Etukaaren niitit poikki

Etukaaren neljä keskimmäistä niittiä on poikki. Niitit ovat uusittavissa satulasepän työnä. Mkäli niittejä ei uusita, satulan runko pääsee joustamaan liikaa ja satula voi vaurioitua pahemmin. Satulan epätasainen joustaminen tai rungon epävakaus voi olla vahingollista myös hevoselle.

Murtuma etukaaren yläraudassa (puurunko)

Satulan etukaaren yläraudassa on murtuma. Satula joudutaan lähettämään korjattavaksi tehtaalle. Vika vaatii etukaaren tai koko rungon uusimisen.

Halkeama (muovirunko)

Muovirunkoisen satulan rungon halkeama satulan takaosassa. Satula vaatii lähetyksen tehtaalle ja rungon vaihdon. Synteettisen runkomateriaalin halkeamat eivät ole korjattavissa.

Puurunkoisen satulan niitti

Puurunkoisen satulan takaosan keskimmäinen niitti on poikki. Niitit ovat uusittavissa satulasepän työnä.

Puurunkoisen satulan niitti

Puurunkoisen satulan etukaaren niitti on poikki. Niitit ovat uusittavissa satulasepän työnä.

Kiinnityslevy murtunut

Kiinnityslevyssä on pieni murtuma, jonka vuoksi levy on vaihdettava uuteen. Tässä mallissa paneelit kiinnittyvät runkoon levyillä ja kahdella ruuvilla. Rikkinäinen levy on vaihdettava uuteen, irtonainen tai rikkoutunut levy voi aiheuttaa paneelien epästabiiliutta ja vahingoittaa paneelia.

Vinoutunut synteettinen runko

Satulan etuosan ja takaosan päällä olevista vatupasseista ilmenee, että satulan runko on kieroutunut. Runko voi vinoutua pitemmän ajan kuluessa esimerkiksi, jos satulaan noustaan aina samalta puolelta, ratsastaja tai hevonen ovat epäsymmetrisiä tai satulan runkorakenteet yksinkertaisesti väsyvät pitkän käyttöiän myötä. Satulalle voi olla myös käynyt jonkinlainen onnettomuus. Satula vaatii rungon vaihdon.

Vinoutunut puurunkoinen satula

Kun satula asetetaan tasaiselle pöydälle ilman paneeleja, se keikkuu ja toisen etukaaren pää ei ota samalla lailla kiinni pöytään. Satulan runko on vinoutunut ja vaatii rungon vaihdon.

Sivurautojen epäsymmetrisyys

Satulan sivuraudat ovat eri tasolla. Lähemmäs nailonia tuleva rauta saattaa alkaa hiertää nailonia riki ja satula voi tuntua ratsastajalle epäsymmetriseltä. Runko on tarkastettava tehtaalla, tilanteesta riippuen satula saattaa vaatia rungon vaihdon.

Vinoutunut puurunkoinen satula

Satulan etuosan ja takaosan päällä olevista vatupasseista ilmenee, että satulan runko on kieroitunut. Runko voi vinoutua pitemmän ajan kuluessa esimerkiksi jos satulaan noustaan aina samalta puolelta, ratsastaja tai hevonen ovat epäsymmetrisiä tai satulan runkorakenteet yksinkertaisesti väsyvät pitkän käyttöiän myötä. Satulalle voi olla myös käynyt jonkinlainen onnettomuus. Satula vaatii rungon vaihdon.

Vinoutunut puurunkoinen satula

Satulan etuosan ja takaosan päällä olevista vatupasseista ilmenee, että satulan runko on kieroitunut. Runko voi vinoutua pitemmän ajan kuluessa esimerkiksi jos satulaan noustaan aina samalta puolelta, ratsastaja tai hevonen ovat epäsymmetrisiä tai satulan runkorakenteet yksinkertaisesti väsyvät pitkän käyttöiän myötä. Satulalle voi olla myös käynyt jonkinlainen onnettomuus. Satula vaatii rungon vaihdon.

Muovirungossa murtuma

Satulan muovirungossa murtuma vastinhihnan kiinnityksen vieressä.  Satula vaatii rungon vaihdon tehtaalla. Synteettisen runkomateriaalin halkeamat eivät ole korjattavissa.

Etukaari poikki

Muovirunkoinen satula jossa etukaari on rautaa. Etukaari on poikki. Satula on korjattava tehtaalla.

Vahvikerauta poikki

Puurunkoisen satulan vahvikerauta poikki ja runko on kiertynyt. Satula on korjattava tehtaalla.

Etukaari poikki

Satulan etukaari on poikki. Satula on korjattava tehtaalla.

Jalustinkoukun kiinnitys rikki

Jalustinkoukun kiinnitysniitti irronnut, jalustinkoukku oli vielä kiinni ja paikallaan eikä ratsastaja ollut huomannut sitä vielä.

Satula narisee

13 vuotta vanha satula narisee voimakkaasti. Kaikki niitit todettu ehjiksi ja niiden toimivuus tarkistettu. Rautaosat ovat jo selvästi ruostuneet. Satulaa voi käyttää, mutta sen kuntoa tulee tarkkailla. Narina voi johtua myös kuivuudesta, jolloin rautojen liitoskohtien öljyäminen voi auttaa.

Ongelmia satuloiden paneeleissa

Klikkaa kuva ja avaa se isommaksi.

Epäsymmetrinen paneelien kiinnitys

Villatopatun satulan paneelit on kiinnitetty edestä epäsymmetrisesti. Kiinnitys on satulasepän korjattavissa, mutta vaatii ompeleiden avaamisen.

Paneelien valuminen ulos

Villatopatun satulan paneelit ovat käytössä levinneet ulospäin, että ne eivät ole enää rungon päällä vaan rungon reunat näkyvät selvästi selkärangantilassa. Vika voi johtua paneelien alkuperäisestä kiinnityksestä tai satulan rakenteesta tai vääränlaisesta toppauksesta. Satulaseppä pystyy nostamaan paneeleja jonkun verran, mutta paras lopputulos saadaan vaihtamalla uudet paneelit.

Epäsymmetriset paneelit

Satulan paneelit ovat malliltaan epäsymmetriset. Kyseessä voi olla alkuperäinen tuotantovika tai paneelien nahat voivat olla venyneet liikaa esimerkiksi ylitäyteen toppaamisen vuoksi. Kuvassa näkyvää  paneelien epäsymmetriaa ei ole mahdollista korjata toppaamisella, vaan paneelit tulee vaihtaa.

Epäsymmetriset paneelit

Villatopatun satulan oikeanpuoleinen paneeli tulee edestä edemmäs kuin vasemmalta. Satulaseppä pystyy jonkun verran muotoilemaan toppausta, mutta täysin symmetrinen lopputulos vaatisi paneelien vaihdon. 

Epäsymmetriset paneelit

Satulan paneelit ovat malliltaan epäsymmetriset. Kyseessä voi olla alkuperäinen tuotantovika tai paneelien nahat voivat olla venyneet liikaa esimerkiksi ylitäyteen toppaamisen vuoksi. Kuvassa näkyvää paneelien epäsymmetriaa ei ole mahdollista korjata toppaamisella, vaan paneelit tulee vaihtaa.

Epäsymmetriset paneelit

Satulan paneelit ovat malliltaan epäsymmetriset. Kyseessä voi olla alkuperäinen tuotantovika tai paneelien nahat voivat olla venyneet liikaa esimerkiksi ylitäyteen toppaamisen vuoksi. Kuvassa näkyvää paneelien epäsymmetriaa ei ole mahdollista korjata toppaamisella, vaan paneelit tulee vaihtaa. Satulassa oleva selkärangantila ei täytä neljän sormenleveyden suositusta. Paneeli on myös venynyt sisäänpäin niin, että selkärangantila ei ole symmetrinen.

Epäsymmetriset paneelit

Lateksipaneelisatulan paneelit on irroitettu satulasta ja asetettu pöydälle vierekkäin. Paneelit ovat eri muotoiset ja erikokoiset.  Paneelit on muokattava tehtaalla symmetrisiksi tai ne on vaihdettava uusiin.

Epäsymmetriset paneelit

Lateksipaneelisatulan paneelit ovat eri muotoiset ja erikokoiset. Paneelit on muokattava tehtaalla symmetrisiksi tai ne on vaihdettava uusiin. Joskus satulassa olevat koristeompeleet saattavat olla epäsymmetriset ja tehdä siten optista harhaa. Tämän satulan paneelit ovat oikeasti epäsymmetriset.

Liian tyhjä toppaus

Toppaus jätetty niin tyhjäksi, että runko tuntuu paneelien alta. Paneelien ja toppausten tarkoitus on toimia iskunvaimentimena ja suojata hevosen selkää rungon epätasaisuuksilta. 

Epäsymmetriset paneelit

Epäsymmetriset paneelit, oikea tulee pidemmälle eteen.

Paneelien ylitoppaus

Satulan paneelit on liian täyteen topattu. Rangantila on kaventunut liian täysistä paneeleista ja paneeli on niin täynnä, että sen ruuvikiinnitys on irronnut, eikä toppaaja ole saanut ompeleita riittävän tiukalle.

Paneelien ylitoppaus

Satulassa on liian täyteen topatut paneelit. Paneelit ovat niin venyneet ja epämuodostuneet, ettei  niitä saa enää korjattua vaan satulaan on vaihdettava uudet paneelit.

Epäsymmetriset paneelit

Satulan paneelit ovat epäsymmetriset ja epämuodostuneet. 

Lateksipaneeli joka liian ohut

Vanha satula jossa lateksipanelit ovat aivan liian ohuet. 

Huonoa toppausmateriaalia

Tässä esimerkki huonosta toppausmateriaalista, toppausmateriaalina tulisi käyttää laadukasta villaa.

Vinoon kiinnitetyt paneelit

Oikea paneeli on kiinnitetty pidemmälle takakaareen kuin vasen. Paneelit irrotetaan ja kiinnitys korjataan mahdollisimman symmetriseksi.

Muita ongelmia

Klikkaa kuva ja avaa se isommaksi.

Vastinhihnojen kiinnitystikit

Satulan vastinhihnojen kiinnitystikit runkoon kiinnitettyihin nailonhihnoihin ovat kuluneet ja ompeleet ovat revenneet auki.  Ompeleet on uusittava turvallisuussylstä.

Huonokuntoiset vastinhihnat

Satulan nahkaiset vastinhihnat ovat venyneet sekä koko hihnojen että reikien osalta. Hihnojen nahkaosat on uusittava turvallisuussylstä.

Vastinhihnojen kiinnitysnailon rispaantunut

Vastinhihnojen kiinnitysnailon rispaantunut. Turvallisuussyistä nailonosat on uusittava.

Puutteellinen nahanhoito

Satulan nahanhoitoa on laiminlyöty. Satulassa on saatettu lisäksi myös käyttää vääränlaisia tai rikkinäisiä jalustinhihnoja. Siiven nahka on päässyt kuivumaan ja kuluu helpommin. Satulaa tulisin hoitaa useammin rasvalla tai öljyllä sekä tarkistaa jalustinhihnojen sopivuus.

Satulan väri haalistunut

Vasikannahkainen musta satula on muuttunut lähes ruskeaksi. Tämä kertoo siitä, että satulan hoidossa on käytetty vääränlaisia tuotteita, esimerkiksi glyseriiniä sisältävää saippuaa. Kaikkia satuloita suositellaan hoidettavaksi merkin omilla hoitoaineilla sopivuuden varmistamiseksi. Nahkaa voidaan kotikonstein koittaa värjätä uudelleen, mutta pääsääntöisesti värit eivät enää väärien tuotteiden käytön jälkeen tartu nahkaan samalla tavalla.

Ryppy istuimessa

Ryppy epäsymmetrisesti vain toisella puolella istuinta voi olla merkki rungon kieroudesta tai runkoviasta.  Puurunkoisessa satulassa se voi myös olla merkki toisen puolen niittien pettämisestä. Myös satulan istuinnahka voi venyä ja istuimen pehmuste ”väsyä”, jos ratsastaja esimerkiksi istuu vinossa.