satula-akatemia

Artikkeli

Terveys- sekä satulaongelmat ylipainoisella hevosella         

Terveys- sekä satulaongelmat ylipainoisella hevosella

Eläinlääkäri, kouluratsastaja Maria Pyykönen

Ylipaino on nykyään huomattavasti yleisempi ongelma ratsuilla kuin aliravitsemus. Ylipainoisuus voi aiheuttaa hevoselle monia terveydellisiä ongelmia, kuten kaviokuumeen, metabolisen oireyhtymän tai nivelongelmia. Varsinkin keväällä on tärkeää huomioida hevoset, joilla on lihavuuskuntonsa ja mahdollisen riskiryhmänsä (ponit, alkuperäisrodut) puolesta suuri riski sairastua kaviokuumeeseen, jos ne saavat tuoretta ruohoa. Tällaisen hevosen kärsivällinen ja pitkäjänteinen laihduttaminen on tärkeää ennen kuin sille voidaan tarjota laidunruohoa, tosin jotkut yksilöt eivät tule kestämään sitä koskaan. Kaviokuume on hyvin kivulias tila, ja voi monille potilaille olla kohtalokas. Tässä kohtaa omistajalla on yhtä suuri vastuu hevosensa hyvinvoinnista pitämällä se normaalipainoisena, kuin missä tahansa muussakin terveydenhoidollisessa seikassa.

 

Ylimääräinen rasvakudos sään ja selän alueella aiheuttaa myös satulan istuvuudelle haasteita. Satulan sopimattomuusongelmien kautta ylipainoinen hevonen voi alkaa kipeytyä myös selästään ja lannealueeltaan. Satulansija sijaitsee lapaluiden takana rintarangan päällä. Rintanikamat ja niistä lähtevät kylkiluut ovat kyllin vahvoja kannattelemaan ratsastajan painoa, mutta niiden jälkeen sijaitsevat lannenikamat taas eivät, sillä niihin ei kiinnity kylkiluita, mikä tekee lannerangasta heikomman painonkestävyydeltään.

Kun hevonen lihoo, alkaa rasvakudosta kertyä myös sään ja lapojen ympärille. Pienikin muutos lihavuuskunnossa voi muuttaa selän leveyttä satulan etukaaren kohdalta jo niin että satula käy ahtaaksi. Kun lihominen jatkuu, vaikeutuu sopivan satulan löytäminen. Rasvakertymät työntävät satulaa pois lapojen takaa joko eteen- tai taaksepäin ja aiheuttavat satulan liikkumista sivusuunnassa. Ylipainoisilla hevosilla näkee usein liian takapainoisia kapeaksi jääneitä satuloita, jolloin takatoppausten kohdalle on saattanut jo muodostua painaumat rasvakudokseen. Yleensä tässä vaiheessa viimeistään näillä hevosilla esiintyy haluttomuutta liikkua, sekä selän ja lannealueen kipuja satulan aiheutettua liikaa painetta lannerangan tuntumaan. Tämä johtaa nopeasti myös nivelongelmiin.

Monesti lapojen taakse sään alapuolelle kyljille muodostunut rasvakudos myös aiheuttaa ahtautta satulaan polvitukien kohdalle, jonka seurauksena voidaan huomata korostuneet rasvatiivistymät, jotka ovat merkki alueelle kohdistuneesta puristuksesta. Sivusuunnassa liukuva satula ohjaa ratsastajan istumaan vinossa, mikä aiheuttaa hevosen liikkumaan vinona sen pyrkiessä nojautumaan painon suuntaan. Voikin olla että ylipainoiselle hevoselle on mahdotonta löytää sopivaa satulaa, jolloin ainoa ratkaisu on laihduttaa hevonen normaalipainoon, mikä luonnollisesti on sen terveydellekin välttämätön asia.