satula-akatemia

Tutkimus

Tutkimus ratsuhevosten satulan sopivuuden ongelmista Sveitsissä-ongelmien yhteys painemittauksen tuloksiin ja selän kiputiloihin

”Dr Marie Dittmann – The prevalence of ill-fitting saddles in Swiss sports horses”

 

Alkutilanne

Satulan istuvuutta arvioidaan usein koulutetun satulansovittajan toimesta. Lisäksi voidaan käyttää teknisiä apuvälineitä, kuten painemattoa. Teknologian hyväksikäytön toimivuudesta on rajoitetusti tutkimustuloksia ja sovittajien ammattitaito voi vaihdella eri henkilöiden kesken.

Zürichin yliopistossa tehdyn tutkimuksen tavoitteena oli 1) arvioida satulan istuvuusongelmien esiintyvyyttä satunnaisessa joukossa sveitsiläisiä ratsuhevosia, 2) selvittää kuinka hyvin subjektiivinen arvio satulan sopivuudesta korreloi objektiivisesti mitatun paineen jakautumisen kanssa satulan alla ratsastuksen aikana ja 3) kuinka havaitut istuvuusongelmat ja painemittaus korreloivat hevosen selkäkipujen kanssa.

Tutkimukseen osallistui 196 ratsukkoa, joiden satuloista 44% oli koulusatuloita, 37% estesatuloita ja 18% yleissatuloita.

Huomioita

Yksi satula suljettiin tutkimuksesta rikkinäisen rungon vuoksi. Paneeleista arvioitiin niiden symmetrisyys, toppausten kaatu ( täytemateriaalin rakenne ja tasaisuus) sekä selkärangantilan leveys.  Vain 10 %:ssa satuloita ei ollut tutkimuksessa arvioituja ongelmia. 23 % satuloista paneelit olivat epäsymmetriset, 49 %: ssa toppauksen laatu ei ollut riittävä ja 42 %:ssa satuloissa oli suositusrajan alle eli 6 cm kapeampi rangantila.

Painematon avulla mitatun paineen suositellut arvot ylittyivät merkittävästi 15 %:lla hevosista. Selkäkivun ja paineen suuruuden välillä ei ollut selvää korrelaatiota, mutta selkäkipu liittyi subjektiivisesti arvioituihin satulansopivuusongelmiin.
Tilastollisesti merkittävät yhteydet satulan sopivuusongelmien ja painemittauksen tulosten välillä löydettiin erityisesti paneelikulmauksien istuvuudesta, rungon ja satulan keskiosan (waist) muotoilusta ja selkärangantilan leveydestä.

Painemittauksen tuloksia yli suositusrajojen eivät selkäesti nostaneet havatut ongelmat satulan tasapainossa, etukaaren kulmauksessa ja leveydessä eikä paneelien symmetrisyydessä. Tulos paljastaa, että osa istuvuusongelmista voidaan havaita painemittauksella, mutta osaa ei. Paineen mittauksen tulokset eivät näyttäneet selkeää yhteyttä hevosilla ilmenneisiin selkäkipuihin, eikä siis toimi ainoana havainnointikeinona. Tulos voi viitata myös siihen, että hevosen selkäongelmien kehittymiseen liittyy muita tekijöitä.

Johtopäätökset

Huonosti istuva satula voi heikentää hevosten hyvinvointia ja suorituskykyä. Todella suuressa osassa satuloita havaittiin ongelmia paneelien symmetrisyydessä, toppauksen laadussa ja selkärangantilan leveydessä ilman, että omistajat olivat kiinnittäneet asiaan huomiota.

Tiettyjen manuaalisesti ja visuaalisesti tunnistettujen ongelmien sekä paineen suuruuden ja jakautumisen välinen yhteys saattaa johtua manuaalisen arvioinnin subjektiivisuudesta, mikä korostaa tarvetta kehittää elektronisia mittaustapoja satulan sovitusta täydentävänä työkaluna. Satulateollisuus hyötyisi selkeistä kvantitatiivisista kriteereistä satuloiden tuotannossa ja sovittamisessa. Näitä voidaan kehittää vain yksittäisiin näkökohtiin kerrallaan (esim.runkojen erityisiin ominaisuuksiin) keskittyvien kokeellisten tutkimusten perusteella, jolloin ei ole olemassa riskiä, ​​että erilaiset istuvuusongelmat vaikuttavat toisiinsa tai sekoittuvat tuloksissa.

 

Huomioithan, että tutkimusseloste on laadittu vapaasti kääntäen, ja tarkempia tietoja tutkimuksesta voit tarkastella alla olevasta linkistä. Kuvat on lainattu tutkimuksesta.