satula-akatemia

Artikkeli

Ratsastajan yleisimmät istuntaongelmat

RATSASTAJAN YLEISIMMÄT ISTUNTAONGELMAT

Fysioterapeutti Saara Uusitalo

Ratsastajan istunta on apu, joka vaikuttaa hevoseen koko ajan satulassa ollessamme. On reilua molemmille, että olemme tietoisia kehomme viesteistä ja niiden merkityksestä hevoselle ja osaamme niitä käyttää mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti.

On hyvä muistaa, että ratsastamme samalla keholla kuin teemme kaiken muunkin eli olemme töissä, koulussa, autossa, kotitöissä, tallissa, istumme, seisomme, lepäämme jne. Tavat ja tottumukset istuvat tiukassa, esimerkiksi jos sinulla on tapana seistä aina paino oikealla jalalla tai jännittää hartioita, hakeudut hevosenkin selässä todennäköisesti lantion kanssa oikealle tai jännität hartioita. Toisaalta havainnoimalla ja tarvittaessa muokkaamalla muussa arjessa omaa kehon käyttöäsi voit vaikuttaa myös ratsastukseesi.

Jos ajatellaan tyypillisimpiä haasteita kehonkäytössä hevosen selässä, niin yhtäläisyyksiä ratsastajien kesken löytyy. Täytyy silti muistaa, että syyt ja seuraukset voivat vaihdella ratsastajasta ja hevosesta riippuen, kuten myös keinot asian muuttamiseen! Teksti on siis esimerkinomainen ja yleistävä eikä jokaisen tilanteeseen sovellettavissa oleva. Jos kiinnostut enemmän omasta kehonkäytöstäsi hevosen kanssa tai ilman, ota yhteyttä asiantuntevaan, lajin tuntevaan fysioterapeuttiin.

YLIRYHTI (kuvat yllä)

Moni ratsastaja haluaa satulassa pitää yllä ryhdikästä asentoa ja ratkaisee asian kannattamalla rintakehää liiankin ylhäällä. Tämä ylikannateltu asento on yhtä paljon pois selkärangan ja lantion neutraalista asennosta, kuin toinen ääripää eli kasassa oleva ylävartalo. Yliryhtisessä asennossa alaselän notko korostuu ja selkä lukittuu, rintakehä kääntyy lantion taakse ja käsi vetää helposti taaksepäin. Lisäksi paino kääntyy liikaa lantion etuosalle, jolloin reisi lähtee helposti puristamaan. Lantion kontakti hevoseen muuttuu epävakaammaksi. Vatsalihasten aktivoiminen on hankalampaa, koska vatsanpuoli on ”venyneenä” ja selän puoli kiristyy.

Ratsastajan selkärankaan ja sen passiivisiin rakenteisiin kohdistuu helpommin rasitusta hevosen liikkeestä, koska sieltä puuttuu syvän lihaksiston tukea. Hengitys jää usein pinnalliseksi, koska keuhkojen alaosien käyttö ei ole kovin helppoa selän asennon vuoksi. Tämä vaikuttaa mieleen ja jaksamiseen, mahdollisesti myös hevosen tunnetilaan.

Tässä asennossa vaikutus hevoseen on helposti jarruttava. Lantio työntää hevosta taaksepäin ja edestä alas. Lisäksi käsi helposti tasapainottaa ratsastajan asentoa ja vetää taaksepäin.

Voit tunnustella ja havainnoida omaa lantion ja selän asentoasi istumalla jakkaralla tai seisomalla peilin edessä. Keikuta lantiota etu-takasuunnassa ja havainnoi vaikutusta ylempänä ja alempana kehossa. Etsi oma neutraaliasentosi, nosta kyynärpäät koukkuun kuin pitäisit ohjia kädessä ja tunnustele, miltä asento tuntuu ja mitä sinun pitää tehdä ylläpitääksesi tämän asennon.

Kehon kannattelu

Yllä kuvassa kiinnittäisin ensimmäisenä huomiota yleisolemukseen sekä lantion ja rintakehän paikkaan. Ratsastaja on ”kasassa”, eikä kannattele omaa kehoaan. Tämä antaa hevoselle viestin olla ja liikkua vähemmän jäntevänä myös. Ratsastajan paino tippuu lantion takaosalle ja samalla taakse myös satulassa. Silloin paino ei laskeudu satulassa oikeaan kohtaan, vaan muuttaa myös satulan painotusta liian taakse. Moni ehkä ajattelee, ettei tällaista asentoa kovasti näe, mutta sitä näkee erittäin usein esimerkiksi keventäessä, siinä hetkessä kun istutaan kevennyksessä alas satulaan. Kun paino menee lantion takaosalle, koko alaraaja heilahtaa eteen, jolloin kehon palikat eivät ole ole enää toistensa päällä. Esimerkiksi kevennyksessä tämä aiheuttaa väkisin heiluriliikkeen melkein koko vartaloon tai ainakin saa jalan pumppaamaan kevennyksen mukaan.

Koska koko keho on ”lysyssä”, tukilihakset eivät juurikaan ole töissä. Koska kehon kannatus puuttuu, ratsastaja jää liikkeen taakse, jolloin vaikutus hevoseen on taas jarruttava. Hevonen ei myöskään saa ratsastajan kehosta vihjettä kannatella omaa kehoaan jäntevänä. Tästä on helpompi valua myös jommalle kummalle sivulle, kun oma asento ei ole jäntevästi kohdistettu.

Polvi puristaa helposti satulaan, jotta ratsastaja pysyy suunnilleen liikkeessä mukana.

Asentoa voi korjata hakemalla ensin lantio keskiasentoon, kuten äskeisessä harjoituksessa. Jo se korjaa rintakehän ja kylkien asentoa enemmän lantion päälle sekä vapauttaa jalat tippumaan rennommin hevosen kylkiä pitkin. Pidä syvien lihasten tuki aktivoituneena, jotta hallitset selkärankaa ja ylävartalon asentoa myös hevosen liikkuessa. Lantio ja rintakehän kannattelu toistensa päällä samassa linjassa on olennaista.

EPÄSYMMETRIAT (KUVAT YLLÄ)

Epäsymmetriat istunnassa -termin alle voi niputtaa erittäin paljon asioita, joten niiden syitä, ilmenemismuotoja ja korjauksia on myös erittäin monia. Useimmiten epäsymmetriat tarkoittavat kehon vinouksia tai erilaista tapaa käyttää esim. oikeaa ja vasenta puolta kehosta. Hevosen kannalta ne ovat aina hankalia, sillä vino asento tai vaikkapa epäsymmetrinen kevennys tuottaa aina hevoseen vinon ja epäsymmetrisen vaikutuksen. Yksi tärkeimpiä itsenäisen istunnan edellytyksiä on, että keho on suorassa omien palikoidensa päällä. Jos näin ei ole, hevonen voi olla haluton liikkumaan eteen, huono kääntymään jompaan kumpaan suuntaan tai kulkee vinossa.

Tyypillinen epäsymmetria on, että toinen kylki painuu kasaan ja saman puolen pakara jännittyy. On hyvä huomata, että samaan aikaan vastakkainen kylki venyy ja sen myötä kyljet tasapainottavat kehoa keskenään eri pituudessa. Samankaltainen vaikutus näkyy myös hevosen kehossa.

Usein käy niin, että ratsastaja on melko suora sivusuunnassa, mutta liikkeessä (laukassa, harjoitus- tai kevyessä ravissa) lantio ja/tai ylävartalo kiertyy liikkeen mukana jommalta kummalta puolelta liikaa. Hevonen aistii taas epäsymmetrisen liikkeen ja painon jakautumisen liikkeen sisällä ja voi alkaa esimerkiksi tahdittaa ravissa.

Epäsymmetrian tarkastelu kannattaa aloittaa lantiosta. Voit vaikka pyytää kaveria ottamaan kuvan suoraan takaa itsestäsi satulassa ja tarkistaa onko lantio keskellä satulaa ja satula keskellä hevosta. Jos ei ole, korjaa rohkeasti lantio keskelle. Saat älypuhelimella helposti otettua myös lyhyet videon pätkät joka askellajissa. Ratsasta esimerkiksi pitkää sivua suoraan kuvaajasta pois päin, video suoraan takaa antaa itsellesi paljon informaatiota. Tarkkaile erityisesti lantion keskiasentoa ja näyttävätkö jalat samanlaisilta, samanpituisilta sekä ovatko kyljet symmetriset.